2012.06.07.
13:49

Írta: Vidi Rita

A virtuális memória mérete - lassú XP ellen 6. trükk

Bizonyára Te is tudod, hogy a számítógépet azért hívjuk számítógépnek, mert minden művelet elvégzése számoláson (számításon) alapszik. A háttérben egyfolytában számol a gép, néha még akkor is, ha hozzá sem nyúlsz, csak bekapcsolva marad (pont ezért kell a háttérfolyamatok számát redukálni, hogy ne dolgozzon akkor is, amikor semmi szükség rá!). A számítást a processzor végzi, viszont a számítások során ideiglenes adatok jönnek létre.

Ezeket az ideiglenes adatokat tárolja a fizikai memória. Azért fizikai, mert fizikailag megfogható hardvernek minősül, egy különálló, nagyon fontos egysége a számítógép felépítésének. A mérete (kapacitása) nagyban meghatározza az egész gép karakterét.

Azt szokták mondani, hogy a memóriából soha, semennyi nem elég, de ez nem igaz teljesen, mert minden géphez, minden karakterhez meg lehet találni az optimális fiziai memória mennyiséget. Viszont, az a kis vacak, amit a képen látsz, és ami szinte elvész a tenyeredben, az több ezer forint értékű, ráadásul minél régebbi konstrukcióra van szüksége a gépednek, annál drágább lehet!

Ezért fizikai memóriát bővíteni, ahhoz, hogy a számítások gyorsabban és gördülékenyebben menjenek végbe, néha igencsak drága mulatság. Manapság ráadásul nem csak a processzor végez matematikai műveleteket, hanem még a videókártyák processzora is elérte a kritikus memóriaigényt (bár a videókártyák is rendelkeznek belső memóriával, de az néha inkább csak a mézesmadzag szerepét tölti be). Úgyhogy a végén még tényleg igazat adok annak, aki azt mondja: memóriából soha nem elég.

De van ám nekünk egy segítségünk, a virtuális memória. A virtuális memória ugyanazt a célt szolgálja, amit a fizikai memória: ideiglenes adatokat tárol a MEREVLEMEZEN! Csakhogy, a virtuális memóriának az a tulajdonsága, hogy a merevlemezen tárolja az ideiglenes adatokat (máshol nem is tudná), már erősen korlátozza a sebességre vonatkozó vérmes vágyainkat.

A merevlemezről sokkal tovább tart betölteni a számításokhoz szükséges ideiglenes adatokat (elvégre azokat azért tárolja a gép, mert szükség lesz rájuk a későbbiekben - későbbieken emberi ésszel felfoghatatlanul rövid időt kell érteni a leggyakrabban), mint a fizikai memóriából.

Folytatás, további 12 trükk és videósegédlet, hogy biztosan jól csinálj mindent, a Gyorsítósávban>>

komment

Címkék: windows xp trükkök lassú ellen gyorsítás elleni gyorsító gyorsítása gyorsítósáv

A bejegyzés trackback címe:

https://lassu-xp-ellen.blog.hu/api/trackback/id/tr614571575
süti beállítások módosítása