2012.06.07.
13:54

Írta: Vidi Rita

A felhasználói fiók ellentmondásai - lassú XP elleni 8. trükk

Nem ma kezdtem a számítástechnikai biztonságot érintő témák boncolgatását, de mai napig meglepődöm, hogy milyen tévhitek keringenek a felhasználói fiókokkal kapcsolatban. Még emlékszem, mikor ez divatba jött, a család minden tagjának külön felhasználói fiókja volt, jelszóval, különböző háttérrel, megjelenítéssel, és, hogy ez milyen izgalmas volt! Nos, ha ez számodra még mindig izgalmas, és a gépedet többen is használjátok, akkor van egy rossz hírem: borzasztóan felesleges!

Első rossz hírem: ha látod a hátteredet, akkor nem használod a gépedet. Vagyis akkor, azzal az erővel, akár le is lehet kapcsolni. Második rossz hírem: a felhasználói fiókoknak két típusa van, az egyik a rendszergazdai jogokkal rendelkező, mindenhez hozzáférő mód, a másik pedig az erősen korlátozott, végül is semmire sem képes nem-hozzáférő mód. Ha ketten használjátok például a pároddal a gépet, és mindkettőtöknek rendszergazdai hozzáféréssel, két külön fiókotok van, akkor tudnál néhány érvet felsorakoztatni az mellett, hogy mégis miért?

Felteszem másképp a kérdést: mire jó a két különböző, ugyanazon jogkörrel rendelkező felhasználói fiók? Megválaszolom én Neked: arra, hogy lassítsa a gépet és a felhasználást is. Ismerek olyan felhasználót, aki naponta nyolcvanszor írja be a jelszavát! Mindig magára hagyja a gépet (otthon! mert munkahelyen KELL a saját felhasználói fiók, jelszóval védve) aztán mire visszaül, addigra megint be kell lépnie.

Mikor megkérdem: miért van szükséged jelszóval védett felhasználói fiókra, ha egyedül használod a gépet? Ha a "Nem tudom, megszoktam." a válasz, akkor itt az ideje átszokni más megoldásra, mert folyamatosan lefogja a gépet, és folyamatosan olyan cselekedetekre kényszeríti a felhasználót, amik teljesen feleslegesek. A másik tévhit, hogy a korlátozott jogkörű fiókkal való internetezés megvéd a kártevőktől. Elnézést, de ez butaság. A kártevők egyébként sem azonnal kárt okozva kerülnek a gépünkre, hanem rejtőzködve, meglapulva.

Folytatás és további 12 trükk, videósegédlettel megtámogatva, a Gyorsítósávban>>

komment

Címkék: windows xp trükkök lassú ellen gyorsítás elleni gyorsító gyorsítása gyorsítósáv

A bejegyzés trackback címe:

https://lassu-xp-ellen.blog.hu/api/trackback/id/tr384571591
süti beállítások módosítása