2012.06.07.
13:57

Írta: Vidi Rita

A rendszer-visszaállítás kordában tartása - lassú XP elleni 9. trükk

Végezetül pedig következzen az első 9, lassú XP elleni trükk legbrutálisabb, legkegyetlenebb része, amit csak és kizárólag tapasztalt, és rendszeres adatmentést végző felhasználóknak ajánlok! Bizony, még egy brutál-beállításnak is csak annyi a záloga, hogy rendszeresen mentsd az adataidat, ami azt hiszem, így a 21. században nem egy nagy elvárás, egyetlen felhasználótól sem.

Figyelem, ajándék következik: egy tanulmány az adatmentésről, hogy akkor se maradj le erről a beállításról, ha esetleg csak most kapcsolsz, hogy az adatmentés fontos dolog: Adatmentés tanulmány link>>. Ha bizonytalan vagy az adatmentési szokásaidat illetően, akkor előbb az ajándék tanulmányt olvasd el, aztán térj vissza ide, a trükkhöz! (Az ajándék tanulmány a régi, 80 napos, profivá változtató tanfolyamom egyik leckéjének átirata.)

Vágjunk is bele a közepébe: létezik egy Windows "szolgáltatás", ami folyamatosan fut a háttérben, és alapértelmezetten az erőforrások 12%-át lefoglalja. Ez a szolgáltatás a rendszer-visszaállítása. A rendszer-visszaállítása szolgáltatás azt tudja, hogy folyamatosan "felvételeket" készít a rendszerről, és ezeket tárolja a megadott adatmennyiségi korlátnak megfelelően. Aztán, ha olyan probléma következik be a gépen, amit rendszer-visszaállítással lehet orvosolni, akkor az utolsó helyes mentett állást vissza lehet tölteni. Ez a szolgáltatás automatikus, és kívülről nem irányítható, hogy mikor készüljön felvétel (nem véletlenül találták ki a külön ghost-olást, mert azt a felhasználó irányítja, mikor készüljön pillanatfelvétel a rendszerről.)

Folytatás, a többi 12 trükk és videósegédlet a Gyorsítósávban>>

Címkék: windows xp trükkök lassú ellen gyorsítás elleni gyorsító gyorsítása gyorsítósáv

2012.06.07.
13:54

Írta: Vidi Rita

A felhasználói fiók ellentmondásai - lassú XP elleni 8. trükk

Nem ma kezdtem a számítástechnikai biztonságot érintő témák boncolgatását, de mai napig meglepődöm, hogy milyen tévhitek keringenek a felhasználói fiókokkal kapcsolatban. Még emlékszem, mikor ez divatba jött, a család minden tagjának külön felhasználói fiókja volt, jelszóval, különböző háttérrel, megjelenítéssel, és, hogy ez milyen izgalmas volt! Nos, ha ez számodra még mindig izgalmas, és a gépedet többen is használjátok, akkor van egy rossz hírem: borzasztóan felesleges!

Első rossz hírem: ha látod a hátteredet, akkor nem használod a gépedet. Vagyis akkor, azzal az erővel, akár le is lehet kapcsolni. Második rossz hírem: a felhasználói fiókoknak két típusa van, az egyik a rendszergazdai jogokkal rendelkező, mindenhez hozzáférő mód, a másik pedig az erősen korlátozott, végül is semmire sem képes nem-hozzáférő mód. Ha ketten használjátok például a pároddal a gépet, és mindkettőtöknek rendszergazdai hozzáféréssel, két külön fiókotok van, akkor tudnál néhány érvet felsorakoztatni az mellett, hogy mégis miért?

Felteszem másképp a kérdést: mire jó a két különböző, ugyanazon jogkörrel rendelkező felhasználói fiók? Megválaszolom én Neked: arra, hogy lassítsa a gépet és a felhasználást is. Ismerek olyan felhasználót, aki naponta nyolcvanszor írja be a jelszavát! Mindig magára hagyja a gépet (otthon! mert munkahelyen KELL a saját felhasználói fiók, jelszóval védve) aztán mire visszaül, addigra megint be kell lépnie.

Mikor megkérdem: miért van szükséged jelszóval védett felhasználói fiókra, ha egyedül használod a gépet? Ha a "Nem tudom, megszoktam." a válasz, akkor itt az ideje átszokni más megoldásra, mert folyamatosan lefogja a gépet, és folyamatosan olyan cselekedetekre kényszeríti a felhasználót, amik teljesen feleslegesek. A másik tévhit, hogy a korlátozott jogkörű fiókkal való internetezés megvéd a kártevőktől. Elnézést, de ez butaság. A kártevők egyébként sem azonnal kárt okozva kerülnek a gépünkre, hanem rejtőzködve, meglapulva.

Folytatás és további 12 trükk, videósegédlettel megtámogatva, a Gyorsítósávban>>

Címkék: windows xp trükkök lassú ellen gyorsítás elleni gyorsító gyorsítása gyorsítósáv

2012.06.07.
13:52

Írta: Vidi Rita

A merevlemez buzgó imádata - lassú XP elleni 7. trükk

Igazából erről egy másik termék fog részletesen szólni (hogyan és miért kell imádni a merevlemezt és főleg a tartalmát), de van egy minimális követelmény, amire nap mint nap oda kellene figyelnie minden felhasználónak: az adatok töredezettségmentesítése a merevlemezen.

Erről a memóriák kivesézésénél már szóltam pár szót, de érdemes külön is megvizsgálnunk a témát, hiszen nem csak a virtuális memória számára fontos, hogy az összefüggő adataink egy kupacban legyenek, hanem minden adatunk számára fontos, sőt, a mi számunkra is.

Minél jobban szét vannak szórva az adatok, annál hosszabb ideig tart beolvasni őket. Ennyire egyszerű. Ha a gyorsaság a célunk, akkor az az egyik eszköze, hogy az adatok szépen rendben legyenek. Az adatok rendbetételét hívjuk töredezettségmentesítésnek.

Megint csak mosolyt arcomra csaló momentum azt, mikor külön töredezettségmentesítő programot telepít valaki a gépére. Még egy szoftver, ami foglalja az erőforrásokat, ráadásul ezeknél nem ritka, hogy a háttérben folyamatosan dolgoznak, ezzel mindennél jobban terhelve a rendszert!


Folytatás, a többi 12 trükk, és videósegédlet a Gyorsítósávban>>

Címkék: windows xp trükkök lassú ellen gyorsítás elleni gyorsító gyorsítása gyorsítósáv

2012.06.07.
13:49

Írta: Vidi Rita

A virtuális memória mérete - lassú XP ellen 6. trükk

Bizonyára Te is tudod, hogy a számítógépet azért hívjuk számítógépnek, mert minden művelet elvégzése számoláson (számításon) alapszik. A háttérben egyfolytában számol a gép, néha még akkor is, ha hozzá sem nyúlsz, csak bekapcsolva marad (pont ezért kell a háttérfolyamatok számát redukálni, hogy ne dolgozzon akkor is, amikor semmi szükség rá!). A számítást a processzor végzi, viszont a számítások során ideiglenes adatok jönnek létre.

Ezeket az ideiglenes adatokat tárolja a fizikai memória. Azért fizikai, mert fizikailag megfogható hardvernek minősül, egy különálló, nagyon fontos egysége a számítógép felépítésének. A mérete (kapacitása) nagyban meghatározza az egész gép karakterét.

Azt szokták mondani, hogy a memóriából soha, semennyi nem elég, de ez nem igaz teljesen, mert minden géphez, minden karakterhez meg lehet találni az optimális fiziai memória mennyiséget. Viszont, az a kis vacak, amit a képen látsz, és ami szinte elvész a tenyeredben, az több ezer forint értékű, ráadásul minél régebbi konstrukcióra van szüksége a gépednek, annál drágább lehet!

Ezért fizikai memóriát bővíteni, ahhoz, hogy a számítások gyorsabban és gördülékenyebben menjenek végbe, néha igencsak drága mulatság. Manapság ráadásul nem csak a processzor végez matematikai műveleteket, hanem még a videókártyák processzora is elérte a kritikus memóriaigényt (bár a videókártyák is rendelkeznek belső memóriával, de az néha inkább csak a mézesmadzag szerepét tölti be). Úgyhogy a végén még tényleg igazat adok annak, aki azt mondja: memóriából soha nem elég.

De van ám nekünk egy segítségünk, a virtuális memória. A virtuális memória ugyanazt a célt szolgálja, amit a fizikai memória: ideiglenes adatokat tárol a MEREVLEMEZEN! Csakhogy, a virtuális memóriának az a tulajdonsága, hogy a merevlemezen tárolja az ideiglenes adatokat (máshol nem is tudná), már erősen korlátozza a sebességre vonatkozó vérmes vágyainkat.

A merevlemezről sokkal tovább tart betölteni a számításokhoz szükséges ideiglenes adatokat (elvégre azokat azért tárolja a gép, mert szükség lesz rájuk a későbbiekben - későbbieken emberi ésszel felfoghatatlanul rövid időt kell érteni a leggyakrabban), mint a fizikai memóriából.

Folytatás, további 12 trükk és videósegédlet, hogy biztosan jól csinálj mindent, a Gyorsítósávban>>

Címkék: windows xp trükkök lassú ellen gyorsítás elleni gyorsító gyorsítása gyorsítósáv

2012.06.07.
13:44

Írta: Vidi Rita

A rendszererőforrások központi beállítása - lassú xp elleni 5. trükk

Ezt a beállítási módot szinte minden szakember ismeri, és amikor kicsit spórolni akarnak az erőforrásokkal, akkor itt leveszik minimumra a megjelenítés hatásait, és mint aki jól végezte dolgát, várják a messiást. Hiába!

Ez egy szuper jó trükk, de csak úgy van igazán hatása, ha kombinálod a többivel. Önmagában semmit sem ér, mint ahogy egyik trükk sem. Így együtt a TOP 13, na az már valami! De akkor nézzük is, hogy miről van itt szó.

Start menü>> Vezérlőpult>> Rendszer ikon (Ne rémülj meg, még mindig nem tudsz elrontani semmit!) A következő párbeszédpanel tárul eléd, ha a Speciális fülre kattintasz (Az általános fül látványát most átugrom, ha megengeded)


Folytatás és az összes trükk videósegédlettel a Gyorsítósávban>>

Címkék: windows xp trükkök lassú ellen gyorsítás elleni gyorsító gyorsítása gyorsítósáv

2012.06.07.
13:42

Írta: Vidi Rita

Uninstallálás, mert a rendszernek lelke van - lassú xp elleni 4. trükk

Programok uninstallálása - mert a rendszernek lelke van

Körülbelül négy oldalon keresztül tudnám taglalni a helyes programtelepítések
fontosságát, de ez most nem AZ a téma.
Most csak arról fogok beszélni, hogy mit és hogyan kell eltávolítani, és persze, miért.
Szintén a Start menü>>Vezérlőpult részlegen kezdjük a munkálatokat (mint az Egér
beállításainál), csak most a következő ikont kell keresned: "Programok telepítése és
törlése"
Rákattintva a következő kép fogad:

Folytatás és az eredeti 13 trükk a Gyorsítósávban>>

Címkék: windows xp trükkök lassú ellen gyorsítás elleni gyorsító gyorsítása gyorsítósáv

2012.06.07.
13:32

Írta: Vidi Rita

MSCONFIG variációk - lassú XP elleni 3. trükk

MSCONFIG variációk

Mindig jókat mosolygom azon - már elnézést, de tényleg így van -, mikor felhasználók
olyan szoftvereket ajánlgatnak egymásnak, amik arra valók, hogy az automatikusan
induló alkalmazásokat nem-automatikus indulásra bírják.
Azért mosolygom ezen "jókat", mert ezek a szoftverek teljességgel feleslegesek. Minek
ahhoz még egy erőforrás foglaló alkalmazás, ha egyszerűen beállíthatjuk mi magunk is,
körülbelül 5 perc alatt?
Jegyezd meg most és mindörökre: a Windows mindent tud, amire szükséged van,
beállítássegítő, rendszerkarbantartó szoftverekre semmi szükség (a Vistánál meg pláne
nem).
Nyisd meg a Start menüt, ott találsz egy olyan parancssort, hogy: FuttatásKattintás után egy kis panel jelenik meg:

Folytatás és további 12 trükk és videósegédlet a Gyorsítósávban>>

Címkék: windows xp trükkök lassú gyorsítás elleni gyorsítása

2012.06.07.
13:25

Írta: Vidi Rita

Egér tuning - lassú xp elleni 2. trükk

 

Egér tuning

Ez egy olyan alapvető beállítás lesz, hogy mindig meglepődöm, hogy milyen kevesen
használják. Ennek persze lehet az is az oka, hogy egyszerűen a felhasználók nem mernek
belepiszkálni semmibe, nehogy valami fatális hiba történjen; na, de azért az egérnél
elég nehéz elrontani bármit is.
Borzasztó egyszerű a feladat:
A Vezérlőpultba belépve, kattints az Egér ikonra, majd az előbukkanó párbeszédpanelen
az egérmutató beállításai fülre:
 

 

Címkék: xp trükkök lassú ellen gyorsító gyorsítósáv

2012.06.07.
13:23

Írta: Vidi Rita

Asztal és Tálca - 1. trükk lassú XP ellen

Valóban készen állsz a géped drasztikus gyorsítására?

Készen állsz arra, hogy fele annyi ideig fogod nézni az Üdvözöljük képernyőt?
Készen állsz arra, hogy nem olvashatsz ki egy könyvet, míg megjelennek az Asztalon az
ikonok?
Készen állsz arra, hogy nem ugorhatsz el bevásárolni, míg megnyílik egy Ablak?
Bár ezek vicces megfogalmazások, de a lényeget érted:
Készen állsz arra, hogy megváltoztasd a szokásaidat?
Igen?
Helyes!
A számítógép arra való, hogy használjuk, nem pedig arra, hogy csak kitöltse a napi
tevékenységek közti üresjáratokat.
Mielőtt még elkezdene izzadni a tenyered, szeretnélek megnyugtatni: semmi illegálisat
nem fogunk csinálni, nem foglak a regisztrációs adatbázisban való piszkálásra biztatni,
és semmi olyan Windows-szolgáltatást nem fogunk lekapcsolni, ami bármikor szükséges
lehet a későbbiekben.
Na, de fogjunk hozzá végre, gyorsítsuk már be azt a gépet, lássuk, mire képes egy akár
több éves hardver-összeállítás!
Tegyük rendbe az Asztalt!
Nehogy elkezdj az íróasztalodon pakolni;)
Pedig milyen jó lenne ugye, ha egy egyszerű rendrakással begyorsíthatnánk a gépünket?
Jó hírem van: egy egyszerű rendrakással begyorsítjuk!
Hogyan kell rendbe tenni és karban tartani az Asztalt?
Az Asztal azért lett kitalálva, hogy onnan lehessen elindítani a programokat, és, hogy
legyen egy szép háttérképünk.
Annak idején ugyanis a Windows azért is vitte el a pálmát (és viszi azóta is), mert
grafikailag is "megjelent".
A Windows elterjedése előtt csak parancssorok voltak, de az Ablakos módszer és később
az egész dizájn megváltotta a világot. Ha ez nem lenne, Te sem gépeznél most, ezt
garantálom.
Minden újabb és újabb Windows verzió kiadásával növelték a látványos elemek és
effektek számát, ami egy teljesen új gépen, egy szinte üres rendszeren még semmiféle
hátrányt nem jelent.
De pár hét elteltével, ahogy egyre több adat gyűlik össze, ahogy egyre több program lesz
feltelepítve, ahogy egyre lazább a felhasználó és egyre kevésbé figyel oda, úgy lassul
egyre inkább a gép.
A lassúságnak soha nem kizárólag csak egy valami az oka, hanem nagyon sok dolog
együttállása, és ezen dolgok között bizony több alapvető Windows tulajdonság is
szerepel.
Mivel a cél a gyorsítás, most nem fogom hosszan ecsetelni a megelőzés fontosságát, de a
jövőre nézve mégiscsak fontos tudnod, hogy folyamatosan tehetsz azért, hogy a
továbbiakban ne LASSULJON a géped.
Az Asztalon alapértelmezettként, mikor fel van telepítve a Windows, körülbelül 3 ikon
van: Dokumentumok, Sajátgép, Lomtár.
Megdöbbentő hír: ennél több nem is kell.
Ha háromnál több ikonod van, akkor nagy feladat előtt állsz: ki kell iktatnod szinte
mindent.
Profi felhasználók egy nap kétszer látják az Asztalukat: mikor bekapcsolják a gépet, meg
mikor kikapcsolják. A két művelet között az Ablakaikat és az alkalmazásaikat látják, nem
pedig az Asztalt és a hátteret.
Egész nap úgy dolgoznak, hogy nem kell az Asztalt elővarázsolniuk azzal, hogy sorban
lecsukogatják a megnyitott alkalmazásokat a Tálcára, és aztán egy ikonra kattintva
megnyitnak egy újabbat. Nem kell az Asztal gyorsindító ikonját sem használniuk (ami
mindent lecsuk a Tálcára, ami épp meg volt nyitva), mert egyszerűen nincs dolguk az
Asztallal.

Ez a trükk bővebben kifejtve, plusz további 12 trükkel megspékelve a Gyorsítósávban>>

süti beállítások módosítása